Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Det fantastiske treet

Hvordan unngå at læren om fotosyntesen kun blir en oppramsing av kjemiske formler?

Én mulighet er å oppsøke Norsk Skogmuseum og deres nye utstilling «Det fantastiske treet». Her forklares trærnes magisk evne til å forvandle luft til sukker på en ny og spennende måte. I et tverrsnitt av bladet, som i utstillingen er en 9 meter lang, lysende vegg, kan man se hvordan fotosyntese foregår.

I sentrum av utstillingen står en 7,5 meter høy treskulptur – selve Det fantastiske treet.

Treet har et stort formidlingspotensial og viser blant annet de fire årstidenes fargevariasjon, samt vann- og næringsstrømmen gjennom treet. Rundt treet er det et rotsystem som viser livet rundt treet. Hvor mange insekter finner du under et blad? Ulike nedbrytningsstadier av treet, fra hard ved til jord, blir også presentert.

Her kan du se Det fantastiske treet og høre museumsdirektøren fortelle.

Her kan du lese mer om utstillingen på Norsk Skogmuseum.

 

 

 Tilbake

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Fra frø til tre

Hvordan kan granfrø bli til grantre? Hilsen Gedna Ginbot (11) Kattem skole

Vis/skjul svaret...

Hei, Gedna, takk for spørsmålet ditt!

Inni frøet er det en kime (babyplante). Det er denne kimen som skal bli et nytt tre, og med seg har den en "matpakke" og en "arbeidsinstruks". Matpakka er frøhviten. Den inneholder mye næring, slik at den lille planten kan overleve til den kommer opp av jorda og kan lage maten sin selv.

Arbeidsinstruksen er hormoner som gir beskjed om hva som skal skje. Når det er passe varmt og passe mye vann, vil hormonene gi beskjed om at det er på tide å spire! Frøet kan registrere gravitasjonkreftene fra jorda, og vet derfor forskjell på opp og ned. Da vokser det små røtter nedover i jorda, og små blader vil stikke opp av jorda.

Ved hjelp av de grønne bladene, kan den lille planten lage maten sin selv. Den tar vann fra jorda, karbondioksid fra lufta og energien fra sola og setter det sammen til sukker (nam-nam!). I sukker er det masse energi, og sammen med andre nyttige stoffer fra jorda, kan den lille planten vokse seg stor og sterk. Det lille treet legger på seg ett nytt lag og en ny årring hvert år, - og til slutt blir det et stort grantre.

 

Denne filmen forklarer hvordan små frø kan bli til en stor skog: Fra frø til stor skog

Hilsen Anna Lena


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer