Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Hare(Lepus timidus)
Det finnes ca 100 harearter i verden. I Norge er skogharen vanligst, den finnes i skogen, på jorder og på fjellet. Den er ca 60 cm lang og veier normalt 3-3,5 kg. Haren har korte forbein og lange kraftige bakben. Det er lett å gjenkjenne sporene om vinteren. Verdt å vite er at forlabbene er bakerst i sporet. På den måten kan man vite hvilken retning haren løper. Om sommeren er pelsen mørk gråbrun og om vinteren skiftes den til hvit. Haren har en stor fortann og spiser bare plantekost slik som greiner av trær, gress, urter og lyng. Haren er stedbunden. Den er mest aktiv i skumringen og om natten. Om dagen ligger den på hvilesteder som er under en busk eller et tre. Der lager den et lite "sete".


Vekt: 3-3,5 kg
Lengde: ca. 60 cm
Kost: Plantekost som greiner av trær, gress, urter og lyng.
HaresporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Fra frø til tre

Hvordan kan granfrø bli til grantre? Hilsen Gedna Ginbot (11) Kattem skole

Vis/skjul svaret...

Hei, Gedna, takk for spørsmålet ditt!

Inni frøet er det en kime (babyplante). Det er denne kimen som skal bli et nytt tre, og med seg har den en "matpakke" og en "arbeidsinstruks". Matpakka er frøhviten. Den inneholder mye næring, slik at den lille planten kan overleve til den kommer opp av jorda og kan lage maten sin selv.

Arbeidsinstruksen er hormoner som gir beskjed om hva som skal skje. Når det er passe varmt og passe mye vann, vil hormonene gi beskjed om at det er på tide å spire! Frøet kan registrere gravitasjonkreftene fra jorda, og vet derfor forskjell på opp og ned. Da vokser det små røtter nedover i jorda, og små blader vil stikke opp av jorda.

Ved hjelp av de grønne bladene, kan den lille planten lage maten sin selv. Den tar vann fra jorda, karbondioksid fra lufta og energien fra sola og setter det sammen til sukker (nam-nam!). I sukker er det masse energi, og sammen med andre nyttige stoffer fra jorda, kan den lille planten vokse seg stor og sterk. Det lille treet legger på seg ett nytt lag og en ny årring hvert år, - og til slutt blir det et stort grantre.

 

Denne filmen forklarer hvordan små frø kan bli til en stor skog: Fra frø til stor skog

Hilsen Anna Lena


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer