Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Rådyr(Capreolus capreolus)
s Rådyret er Norges minste hjortedyr. Et voksent dyr har en skulderhøyde på mellom 64 og 89 cm og veier bare mellom 20 og 35 kilo. Bukken har gevir som vokser ut og felles hvert år. Sommerpelsen er rødbrun mens vinterpelsen er mer grålig. Den lyse flekken i baken på rådyret kalles speil.Når rådyret blir skremt og flykter, spenner det muskler som får hårene til å sprike. Dette gjør speilet mer synlig. Hensikten er å advare andre rådyr om fare. Rådyrsporet kan forveksles med spor fra sau, men er noe spinklere. Rådyret er drøvtygger med fire mager, det spiser urter, blader, lyng og knopper fra trær og busker Liggeplassen etter rådyr finner man ofte på steder med god utsikt over terrenget. I kalt vær og vind søker den mer i ly.


Vekt: 20-35 kg
Lengde: 95-135cm
Høyde: 64-89 cm
Kost: Urter, blader, lyng og knopper.
RådyrsporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Fra frø til tre

Hvordan kan granfrø bli til grantre? Hilsen Gedna Ginbot (11) Kattem skole

Vis/skjul svaret...

Hei, Gedna, takk for spørsmålet ditt!

Inni frøet er det en kime (babyplante). Det er denne kimen som skal bli et nytt tre, og med seg har den en "matpakke" og en "arbeidsinstruks". Matpakka er frøhviten. Den inneholder mye næring, slik at den lille planten kan overleve til den kommer opp av jorda og kan lage maten sin selv.

Arbeidsinstruksen er hormoner som gir beskjed om hva som skal skje. Når det er passe varmt og passe mye vann, vil hormonene gi beskjed om at det er på tide å spire! Frøet kan registrere gravitasjonkreftene fra jorda, og vet derfor forskjell på opp og ned. Da vokser det små røtter nedover i jorda, og små blader vil stikke opp av jorda.

Ved hjelp av de grønne bladene, kan den lille planten lage maten sin selv. Den tar vann fra jorda, karbondioksid fra lufta og energien fra sola og setter det sammen til sukker (nam-nam!). I sukker er det masse energi, og sammen med andre nyttige stoffer fra jorda, kan den lille planten vokse seg stor og sterk. Det lille treet legger på seg ett nytt lag og en ny årring hvert år, - og til slutt blir det et stort grantre.

 

Denne filmen forklarer hvordan små frø kan bli til en stor skog: Fra frø til stor skog

Hilsen Anna Lena


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer