Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Rein(Rangifer tarandus)
Reinen er et hjortedyr som bare lever på de nordligste områdene på jorda. De lever i flokk på snaufjellet eller i skogområder. I Norge har vi både tamrein og villrein. Reinsdyrene er lettest å kjenne igjen på geviret, som bæres av begge kjønn. Begge feller geviret en gang i året. Dette skjer i november/desember for bukken mens simlene venter til etter at kalvingen er ferdig i mai /juni neste år. Simlene føder stort sett kun en kalv hvert år. Kløvene (føttene) til reinen er brede. Det gjør at de tar seg godt frem i snøen og i våtmarksområder. (bæreevnen er god). Kløvene er også deres viktigste redskap for å finne seg mat når bakken er dekket med snø. De graver seg ned til lav og mose som er deres viktigaste kilde til mat på vinteren. De spiser også tørt gress og buskvekster. Reinen er godt tilpasset kulda med sin tette, gråbrune og strihårete pels.Vekt: 40-150 kg
Lengde:
150-230cm
Høyde:
80-120 cm
Kost: Lav moser gress og buskvekster.

ReinsporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Fra frø til tre

Hvordan kan granfrø bli til grantre? Hilsen Gedna Ginbot (11) Kattem skole

Vis/skjul svaret...

Hei, Gedna, takk for spørsmålet ditt!

Inni frøet er det en kime (babyplante). Det er denne kimen som skal bli et nytt tre, og med seg har den en "matpakke" og en "arbeidsinstruks". Matpakka er frøhviten. Den inneholder mye næring, slik at den lille planten kan overleve til den kommer opp av jorda og kan lage maten sin selv.

Arbeidsinstruksen er hormoner som gir beskjed om hva som skal skje. Når det er passe varmt og passe mye vann, vil hormonene gi beskjed om at det er på tide å spire! Frøet kan registrere gravitasjonkreftene fra jorda, og vet derfor forskjell på opp og ned. Da vokser det små røtter nedover i jorda, og små blader vil stikke opp av jorda.

Ved hjelp av de grønne bladene, kan den lille planten lage maten sin selv. Den tar vann fra jorda, karbondioksid fra lufta og energien fra sola og setter det sammen til sukker (nam-nam!). I sukker er det masse energi, og sammen med andre nyttige stoffer fra jorda, kan den lille planten vokse seg stor og sterk. Det lille treet legger på seg ett nytt lag og en ny årring hvert år, - og til slutt blir det et stort grantre.

 

Denne filmen forklarer hvordan små frø kan bli til en stor skog: Fra frø til stor skog

Hilsen Anna Lena


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer