Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Rein



(Rangifer tarandus)
Reinen er et hjortedyr som bare lever på de nordligste områdene på jorda. De lever i flokk på snaufjellet eller i skogområder. I Norge har vi både tamrein og villrein. Reinsdyrene er lettest å kjenne igjen på geviret, som bæres av begge kjønn. Begge feller geviret en gang i året. Dette skjer i november/desember for bukken mens simlene venter til etter at kalvingen er ferdig i mai /juni neste år. Simlene føder stort sett kun en kalv hvert år. Kløvene (føttene) til reinen er brede. Det gjør at de tar seg godt frem i snøen og i våtmarksområder. (bæreevnen er god). Kløvene er også deres viktigste redskap for å finne seg mat når bakken er dekket med snø. De graver seg ned til lav og mose som er deres viktigaste kilde til mat på vinteren. De spiser også tørt gress og buskvekster. Reinen er godt tilpasset kulda med sin tette, gråbrune og strihårete pels.



Vekt: 40-150 kg
Lengde:
150-230cm
Høyde:
80-120 cm
Kost: Lav moser gress og buskvekster.





Reinspor



Tilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Korfor heiter det ...?

Korfor heiter det skog? Spørsmål fra Sofie (10 år) Krokane skule, Florø.

Vis/skjul svaret...

Hei, Sofie!

Skog stammar frå det norrøne verbet "skaga", som betyr å "stikke frem, stå opp".

 

Skoghelsing frå

Anna Lena

 


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:






Footer