Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Skogmus(Apodemus)
Det er mange slags mus, og de vanligste i skogen er stor og liten skogmus. Stor skogmus er 10-12 cm lang med like lang hale. Den veier fra 40-60 gram. Fargen er gulbrun med mørkere midtrand. Den lille skogmusa er 8-10 cm lang og halen er omtrent like lang som kroppen. Pelsen er gråbrun med mørkere midtstripe. Føden er i stor grad frø, bær og nøtter og knopper og skudd fra trær og busker, lyng og urter. Den forsyner seg også av insekter og smådyr og av ulike åtsler når den kan. Begge skogmusene er nattaktive. Den lille er svært rask til å løpe i sikkerhet når farer truer og kan da hoppe opptil 80 cm høyt. Den graver ofte stort gangsystem under bakken der ofte matlageret for vinteren ligger. Bolet kan ligge under bakken, på bakken eller i hule trær o l. Den store skogmusen er flink til å klatre og svømme. Den kan skrike kraftig særlig når den blir skremt. Stor skogmus kan ta bolig i hytter og andre hus.


Vekt: ca. 40-60g
Lengde
: ca. 8-10cm
Kost: Frø, bær og nøtter og smådyr (åtseletende).Tilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Fra frø til tre

Hvordan kan granfrø bli til grantre? Hilsen Gedna Ginbot (11) Kattem skole

Vis/skjul svaret...

Hei, Gedna, takk for spørsmålet ditt!

Inni frøet er det en kime (babyplante). Det er denne kimen som skal bli et nytt tre, og med seg har den en "matpakke" og en "arbeidsinstruks". Matpakka er frøhviten. Den inneholder mye næring, slik at den lille planten kan overleve til den kommer opp av jorda og kan lage maten sin selv.

Arbeidsinstruksen er hormoner som gir beskjed om hva som skal skje. Når det er passe varmt og passe mye vann, vil hormonene gi beskjed om at det er på tide å spire! Frøet kan registrere gravitasjonkreftene fra jorda, og vet derfor forskjell på opp og ned. Da vokser det små røtter nedover i jorda, og små blader vil stikke opp av jorda.

Ved hjelp av de grønne bladene, kan den lille planten lage maten sin selv. Den tar vann fra jorda, karbondioksid fra lufta og energien fra sola og setter det sammen til sukker (nam-nam!). I sukker er det masse energi, og sammen med andre nyttige stoffer fra jorda, kan den lille planten vokse seg stor og sterk. Det lille treet legger på seg ett nytt lag og en ny årring hvert år, - og til slutt blir det et stort grantre.

 

Denne filmen forklarer hvordan små frø kan bli til en stor skog: Fra frø til stor skog

Hilsen Anna Lena


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer