Top
Hjem

Dagens vits

Footer

Ulv(Canis lupus)
Ulven tilhører hundefamilien, selv om det opprinnelig faktisk er hunden som stammer fra ulven. En voksen ulv veier 35-55 kg og pelsen er i nyanser av grått. Sansene til ulven er velutviklet, særlig luktesansen, men også hørselen. Synet er ikke spesielt godt, men som det fleste nattaktive dyr, ser ulven godt i mørke. Ulvens viktigst føde er hjortedyr som elg, rein og rådyr. Hare, bever, rev og fugl står også på menyen. I år med stor smågnagerbestand vil en vesentlig del av byttet være smågnagere. Sau på utmarksbeite er også et lett bytte for ulven. Ulven lever stort sett i skogen og der har den hi. De lever gjerne i grupper på 6-8 dyr. I Norge er det svært få ulver igjen og den er utrydningstruet.Vekt: ca. 35-50kg
Høyde
: ca. 70-80cm
Lengde: 100-150cm
Kost: Hare, bever, rev, fugl, elg, rådyr og rein.UlvesporTilbake til oversikten »

Footer
Konkurranse

KONKURRANSE!

Footer Footer

Spør om skog

Siste spørsmål:

Fra frø til tre

Hvordan kan granfrø bli til grantre? Hilsen Gedna Ginbot (11) Kattem skole

Vis/skjul svaret...

Hei, Gedna, takk for spørsmålet ditt!

Inni frøet er det en kime (babyplante). Det er denne kimen som skal bli et nytt tre, og med seg har den en "matpakke" og en "arbeidsinstruks". Matpakka er frøhviten. Den inneholder mye næring, slik at den lille planten kan overleve til den kommer opp av jorda og kan lage maten sin selv.

Arbeidsinstruksen er hormoner som gir beskjed om hva som skal skje. Når det er passe varmt og passe mye vann, vil hormonene gi beskjed om at det er på tide å spire! Frøet kan registrere gravitasjonkreftene fra jorda, og vet derfor forskjell på opp og ned. Da vokser det små røtter nedover i jorda, og små blader vil stikke opp av jorda.

Ved hjelp av de grønne bladene, kan den lille planten lage maten sin selv. Den tar vann fra jorda, karbondioksid fra lufta og energien fra sola og setter det sammen til sukker (nam-nam!). I sukker er det masse energi, og sammen med andre nyttige stoffer fra jorda, kan den lille planten vokse seg stor og sterk. Det lille treet legger på seg ett nytt lag og en ny årring hvert år, - og til slutt blir det et stort grantre.

 

Denne filmen forklarer hvordan små frø kan bli til en stor skog: Fra frø til stor skog

Hilsen Anna Lena


Det kan være lurt å se gjennom noen av spørsmålene og svarene før du sender inn ditt eget spørsmål.

Send inn ditt eget spørsmål:


Footer